Lista De Verificare A Controlului Coercitiv: 14 Semne Că Partenerul Tău Încearcă Să Te Controleze



Controlul coercitiv este un tip de violență domestică în care o persoană folosește un model de comportament abuziv pentru a insufla frică în scopul de a menține puterea și controlul asupra altei persoane. Abuzul poate arăta diferit atunci când se întâmplă persoanelor cu dizabilități. Ei au tactici mult mai insidioase pentru controlul coercitiv și manipulare.



Chiar dacă o persoană este capabilă să părăsească o relație de control coercitiv, provocările sale sunt departe de a fi încheiate. Stark a spus că femeile Mighty vor părăsi adesea aceste relații doar pentru a fi urmărite (virtual și literal) de către agresorul lor. El a spus că în aceste cazuri femeile se întorc adesea la partenerii lor, deoarece cunoașterea locației partenerului lor este mai bună decât teama constantă de supraveghere. În aproape toate cazurile de control coercitiv, există un dezechilibru de putere. În relațiile heterosexuale, abuzatorii de sex masculin folosesc privilegiul masculin pentru a-și afirma dominația, afirmând adesea roluri de gen rigide și tradiționale, luând toate deciziile majore în relație și văzând femeile ca subordonate. Pe lângă femei, agresorii pot viza și alte grupuri mai puțin privilegiate, inclusiv persoane cu dizabilități fizice și intelectuale și minorități rasiale. Deși 75% dintre relațiile de control coercitiv includ violență, în anii de muncă ai lui Stark, femeile au spus de nenumărate ori că violența nu a fost niciodată partea cea mai rea.

Lista De Verificare A Controlului Coercitiv: 14 Semne Că Partenerul Tău Încearcă Să Te Controleze



Poveștile lor vă pot ajuta să înțelegeți modalități sigure de a vă părăsi agresorul și cum să depășiți efectele comportamentelor acestuia. Este esențial să vorbești cu oamenii din afară despre ceea ce se întâmplă în relația ta pentru a-ți întări perspectiva.

  • Aceste trăsături sunt trăsături comune ale diferitelor tulburări de personalitate, inclusiv tulburări de personalitate narcisice, borderline și antisociale.
  • Controlul coercitiv se referă la un model de acțiuni diferite care încearcă să exercite dominație și control asupra unui individ prin manipulare psihologică și emoțională.
  • Deși este mai frecvent în relațiile romantice, controlul coercitiv poate fi prezent în alte relații familiale sau platonice, unde în cele din urmă se creează o dinamică de putere inegală.
  • Ei vă pot oferi asistență practică, cum ar fi un loc de cazare și sprijin emoțional.
  • Apoi a folosit acele schimbări pentru a mă umili și a face rușine, spunând lucruri precum „ești prea gras să călătorești”.


Partea cea mai rea a fost să le lipsească demnitatea, libertatea și autonomia. Ceea ce face adesea ca controlul coercitiv să fie mai dăunător este faptul că o persoană poate să nu recunoască că este controlată sau manipulată până când stima, sentimentul de siguranță și autonomia sa nu sunt anulate. Controlul coercitiv este observat în „legăturile traumatice”, care apar adesea în relațiile abuzive alimentate de niveluri ridicate de narcisism; ambele se bazează pe cicluri de întărire intermitentă pozitivă și negativă. Controlul coercitiv se poate prezenta subtil, dar este o chestiune serioasă. Sau cineva pe care îl cunoașteți vă aflați într-o relație în care un partener aprinde, exercită control asupra finanțelor, împiedică implicarea cu prietenii și cei dragi și/sau face amenințări, ar trebui luate măsuri. Dacă nu ești sigur dacă tu sau o persoană dragă te afli într-o situație de control coercitiv, discuția cu un terapeut poate fi utilă ca prim pas inițial. Controlul coercitiv poate să nu fie interzis în mod explicit în fiecare stat, dar asta nu înseamnă că nu este un steag roșu.

Dacă Ești În Pericol Imediat



În timp ce definițiile variază, frica poate fi descrisă ca „o emoție neplăcută, adesea puternică, cauzată de anticiparea sau conștientizarea pericolului”. Indiferent de percepția victimei, frica este o emoție puternică care ne poate afecta fizic și emoțional și, ca urmare, poate fi destul de debilitantă și incapacitante. Când o victimă ia decizia de a părăsi relația abuzivă, „perioada din timpul și după această decizie poate fi mai periculoasă decât abuzul în sine”, potrivit DomesticViolence.org. Când ne gândim la violența partenerului intim (IPV), ne putem gândi imediat la abuz fizic sau emoțional evident. Cu toate acestea, există o altă formă de abuz care trece adesea sub radar, deoarece s-ar putea să nu includă întotdeauna tactici precum aprinderea cu gaz, devalorizarea fățișă sau violența fizică. În multe cazuri de control coercitiv, comportamentele abuzive nu sunt evidente la începutul relației.

  • Agresorul poate suna sau trimite un mesaj text victimei în mod constant pentru a o verifica sau a o urmări în jur.
  • Există posibilitatea ca acest pas să fie dificil, deoarece este posibil să fi întrerupt legăturile cu prietenii și familia din cauza abuzatorului.
  • S-ar putea să vi se par utilă citirea modului în care alții au făcut față unor situații similare.
  • 97% dintre oamenii care au fost persecutați pentru controlul comportamentelor în Regatul Unit în 2019 erau bărbați, deși acest lucru nu anulează câți bărbați sunt victimele abuzului domestic în fiecare an.
  • Agresorul poate controla toți banii din gospodărie și poate decide pe ce îi poate cheltui victima.


Mulți agresori cresc treptat comportamentele de control în timp, înșelându-și intenționat partenerul [3]. O altă opțiune este să solicitați ajutor de la o linie telefonică pentru violență domestică. Liniile telefonice naționale pentru violență în familie oferă asistență nonstop pentru victimele violenței domestice. Vă vor ajuta să evaluați situația și să dezvoltați un plan de siguranță. Agresorul poate suna sau trimite un mesaj text victimei în mod constant pentru a o verifica sau a o urmări în jur. În zilele noastre, este, de asemenea, posibil să spionați victima folosind aplicații mobile sau chiar ceva la fel de simplu precum funcția Găsește-mi disponibilă pe iPhone. Acest lucru se face pentru a insufla un sentiment de teamă în victimă și pentru a le face să se simtă că sunt mereu urmărite.

Obținerea De Asistență



Agresorul vă poate trimite mesaje sau vă poate suna de mai multe ori pe zi pentru a vă monitoriza. Primul pas este să contactați un prieten sau un membru al familiei care vă poate oferi sprijin. Ei vă pot oferi asistență practică, cum ar fi un loc de cazare și sprijin emoțional. Există posibilitatea ca acest pas să fie dificil, deoarece este posibil să fi întrerupt legăturile cu prietenii și familia din cauza abuzatorului.

How to Spot a Spiritual Narcissist – Verywell Mind

How to Spot a Spiritual Narcissist.

Posted: Wed, 28 Feb 2024 22:43:04 GMT [source]



Aceste semne nu sunt deloc exhaustive – să știți că experiența fiecăruia în ceea ce privește controlul coercitiv este diferită și ar putea exista alte comportamente prezente. Dacă ceva nu se simte în regulă, ai încredere în instinctul tău și caută sprijin profesionist. Și deși nu este întotdeauna prezent în relațiile care folosesc controlul coercitiv, pot apărea și atacuri fizice și abuzuri. Aceasta poate include abuzul sexual, în cazul în care făptuitorul poate cere când sau cât de des are loc sexul sau ce tipuri de activități sunt efectuate.

Care Sunt Câteva Exemple De Control Coercitiv?



Controlul coercitiv este o formă de abuz domestic, care implică modelul continuu sau repetat de control al comportamentului altei persoane. Acest tip de abuz nu este întotdeauna fizic; de obicei constă în tactici emoționale sau mentale pentru a izola, manipula, amenința și controla o persoană. Controlul coercitiv este o formă periculoasă de abuz deoarece poate trece neobservată. În loc de insulte, o victimă poate primi complimente, laude sau „bombă amoroasă” pentru respectarea manipulării. Plecarea poate fi foarte dificilă, mai ales dacă stima de sine și valoarea noastră de sine au fost afectate negativ. A vorbi cu un psiholog instruit în relații abuzive și traume relaționale poate ajuta. Dar ieșirea dintr-o relație abuzivă poate fi complexă și necesită timp, planificare și rezistență emoțională.

  • Controlul coercitiv se referă la orice tipar de comportament pe care un abuzator îl folosește pentru a-și domina partenerul și a-și limita libertatea.
  • Atât Stark, cât și Flasch au explicat că abuzatorii care folosesc controlul coercitiv creează frică într-o serie de moduri clasice, dintre care unele le-am subliniat mai jos.
  • Controlul coercitiv nu înseamnă doar a fi o persoană care controlează, ci este utilizarea intenționată a fricii pentru a face un partener să se conformeze.
  • Aceasta înseamnă parteneri intimi, foști parteneri și membri ai familiei care locuiesc împreună.
  • Acest sentiment de neputință poate fi foarte debilitant și poate face dificil pentru victime să părăsească relația abuzivă.

https://socbd.co.uk